ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Οι άνθρωποι δεν σταματούν να παίζουνε επειδή γερνάνε. Γερνάνε επειδή σταματούν να παίζουνε.
Oliver W. Holmes, 1809-1894, Αμερικανός συγγραφέας
Το παιχνίδι είναι ζωτικής σημασίας για τα παιδιά. Μέσω αυτού υπάρχουν και επικοινωνούν με το περιβάλλον τους. Παρατηρείται πως σε μικρότερες ηλικίες όπου ο λόγος δεν είναι ανεπτυγμένος το παιχνίδι βοηθά το παιδί να εκφράσει πολύπλοκες έννοιες, τις σκέψεις του και τα συναισθήματά του.
Παιδιά που έχουν περάσει επώδυνες εμπειρίες μπορούν να αναδημιουργήσουν τον εαυτό τους μέσω του παιχνιδιού. Αυτό για να συμβεί χρειάζεται να υπάρξει το θεραπευτικό παιχνίδι. Το θεραπευτικό παιχνίδι δημιουργείται από έναν θεραπευτή ο οποίος έχει ως στόχο να προσφέρει στο παιδί ένα περιβάλλον το οποίο έχει ασφάλεια, φροντίδα, εμπιστοσύνη και προστασία. Αυτά τα χαρακτηριστικά θα δώσουν στο παιδί την ευκαιρία να δημιουργήσει μια διορθωτική θεραπευτική εμπειρία. Με άλλα λόγια θα μπει να παίξει αυθεντικά, ελεύθερα και υπεύθυνα δημιουργώντας βιώματα τα οποία δεν είχε από την οικογένεια του.
Στόχος του θεραπευτικού παιχνιδιού είναι να δημιουργηθεί μια καλή σχέση μεταξύ θεραπευτή και παιδιού έτσι ώστε το παιδί να μπορεί να αναπαράγει αυτά που μαθαίνει από τον θεραπευτή και σε άλλες σχέσεις της ζωής του.
Για παράδειγμα ένα παιδί το οποίο είναι ντροπαλό και δεν έχει φίλους στο σχολείο μέσω του θεραπευτικού παιχνιδιού θα νιώσει άνετα και οικεία να πλησιάσει τον θεραπευτή του και σε βάθος χρόνου, προσομοιώνοντας αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης, θα νιώσει την φυσική ανάγκη πλέον να πλησιάσει και τους συνομήλικους του.
Σε όλο αυτό το ταξίδι μεγαλώματος του παιδιού δεν πρέπει να υποτιμηθεί η καθοριστική συμβολή των γονιών. Η ποιότητα της σχέσης που έχει το ζευγάρι μεταξύ του αλλά και ο τρόπος που συνδέονται με το παιδί τους θα δημιουργήσει ένα λειτουργικό παιδί και έναν υγιή ενήλικα στο μέλλον.